Een goede strategie hoort te passen, bij jou, bij de omgeving maar er moet ook markt voor zijn. En als allerbelangrijkste, je moet natuurlijk ook de capaciteit hebben om een strategie goed uit te voeren (te executeren).
Daarvoor hanteren wij een framework dat is geïnspireerd op het S-C-P-paradigma dat helpt om de markt of industrie te analyseren.
Vanzelfsprekend hebben we daar een eigen kijk op en steken we die iets anders in. In plaats van naar de markt te kijken, bekijken wij hier de onderneming zelf. We kijken altijd eerst intern naar waar de onderneming of ondernemer goed in is en welke kwaliteiten de onderneming goed zou kunnen uitnutten (Capabilities). Want een goede strategie die slecht wordt geëxecuteerd, heeft alsnog een kleine kans op goed resultaat. Daarom stellen we altijd de vraag “kunnen wij dit wel?”, “welke skills hebben we nodig om dit te doen?” of “wie zou dit het beste kunnen?”.
We kijken ook naar hoe de onderneming zich organiseert, hoe werk en verantwoordelijkheden verdeeld worden en hoe keuzes gemaakt worden. Dit valt onder de structuur. Daarna gaan we in op de marketing strategie, conduct en product.
Conduct gaat over gedrag. Waar staat jouw merk voor en hoe gaat jouw merk met haar klanten om? Welke tone of voice pas je toe en welke marketinginstrumenten en distributiekanalen gebruik je? Op productniveau gaat het niet alleen over welk product je levert, maar ook over hoe je dat levert? Ga je 100% online? Kunnen klanten langskomen of bellen? Laat je de service en nazorg over aan leveranciers? Of ga je dat juist zelf doen? En welke benaderingsstrategie pas je toe? Denk hierbij aan termen als Customer Intimacy (dat je vooral een goede relatie met je klant wilt opbouwen en veel service biedt) of Operational excellence (dat je strakke, efficiënte en goedwerkende klant processen gebruikt om kosten te besparen en daardoor relatief een scherpe prijs kunt hanteren).
Add Valore helpt je graag bij het maken van dit soort keuzes en het invulling geven van dit soort strategische vragen.
Capabilities
De meeste peilers hierboven spreken wel redelijk voor zich, maar we gaan toch iets dieper in op Capabilities omdat dat misschien wel het belangrijkste aspect is van het kiezen van een goede strategie.
Capabilities gaat over de kwaliteiten en kerncompetenties die jij (of jouw team of bedrijf) bezit. Als je nu heel goed bent in logistiek, dan maakt het niet heel veel uit of je nu levensmiddelen of boeken verkoopt. Daarom kocht het moederbedrijf van Albert Heijn, aandelen in Bol.com en zijn zij steeds meer gaan samenwerken. Maar ook Amazon is ooit ook als boekhandel begonnen en maakte gebruik van haar kerncompetentie, logistiek en bouwde haar imperium uit door die kwaliteit te benutten.
Het eerste voorbeeld is wel een duidelijk voorbeeld van een kwaliteit die je kunt benutten, maar er zijn natuurlijk meer voorbeelden. Jouw netwerk kan ook als kerncompetentie worden beschouwd. Grote FMCG partijen zoals Coca Cola, Proctor & Gamble of Unilever hebben al een connectie met grote winkelketens waar zij al producten verkopen. Dus als zij een nieuw product of merk op de markt brengen, is het makkelijk te regelen dat deze in de winkel komen te liggen.
Nog een leuk voorbeeld van het benutten en strategisch inschatten van hoe je kerncompetenties kunt benutten of hoe dat je zou kunnen schaden.
In dit fragment van de Godfather vraagt een delegatie van Sollozo aan Don Corleone of hij gebruik kan maken van zijn kerncompetentie (zijn netwerk van rechters, politici en corrupte politieagenten). Don Corleone gebruikt dat netwerk op dat moment alleen om met zijn casino’s onder de radar te blijven, maar Sollozo zou voor zijn business ook gebruik willen maken van die competentie. Don Corleone zou hier veel meer geld mee kunnen verdienen, maar weet nog niet zeker of het strategisch gezien, wel zo verstandig om dit netwerk hiervoor in te zetten. Wat denk jij?
Ben
コメント