top of page

10 Marketingkanalen om klanten te vinden

Bijgewerkt op: 20 aug. 2023

Het nieuwe jaar is weer begonnen en we hebben allemaal weer frisse doelstellingen voor het nieuwe jaar.


Marketing kanalen zijn middelen en platformen die je als merk kunt gebruiken om met (potentiële) klanten te communiceren.


Welke kanalen zijn er? En waarom zou je gebruiken?



1. Zoekmachines

Een van de meest doeltreffende manieren om bij mogelijke klanten in beeld te komen, is natuurlijk dat jouw aanbod wordt weergegeven als een klant jouw dienst of product opzoekt in zoekmachines. Maar hoe kom je nou bovenaan te staan in zoekmachines?


In de zoekmachines kun je zowel betaald als onbetaald de rang in de zoekresultaten beïnvloeden. Met betaald doelen we op de gesponsorde resultaten waar je terecht komt door te adverteren bij zoekmachines zoals google en Bing.

Met onbetaald doelen we op de organische zoekresultaten waar je met zoekmachinesmarketing (oftewel Search Engine Optimization of SEO) de ranking kunt beïnvloeden.












Bekijk hieronder hoe die verschillen eruit zien:


Verschil tussen betaalde en organische zoekresultaten in Google
Zoekresultaten in Google



Organische zoekresultaten is een van de belangrijkste pilaren van een goede marketingstrategie, vooral als je het over de strategie of over internetmarketing hebt. Volgens onderzoek van onder andere BrightEdge beginnen 68% van alle wereldwijde online interacties met bedrijven namelijk met een zoekopdracht in een zoekmachine. Erg belangrijk dus…



Voor- en nadelen van organische zoekresultaten


Voordelen

Nadelen

​Voordelig op lange termijn omdat dit op de lange termijn structurele traffic oplevert. Goede investering

Duurt lang voordat dit traffic en dus nog langer voordat het echt klanten oplevert. Maar zeker essentieel

Exponentieel effect, als het goed gedaan wordt, levert dit veel meer en veel betere traffic op

Veel onzekerheid door fluctuerende ranking en mogelijke updates van algoritmes van zoekmachines

Is met kwaliteit en creativiteit te beïnvloeden waardoor het zonder marketingbudget ook mogelijk is.

Kost veel tijd en energie

Wil jij hoger komen te staan in de zoekresultaten?


2. Social media

Je kunt natuurlijk ook jouw producten op Social media promoten. Social media platformen worden namelijk vaak gebruikt om met klanten en potentiële klanten te interacteren. Hier kun je mensen ook op organische wijze bereiken.


Ook hier kun je doelgroepen onbetaald en organisch bereiken, maar je kunt ook op social media adverteren.


Social media is meer dan alleen Facebook, Twitter of LinkedIn. Messaging-only apps zoals Discord, Slack en WhatsApp zijn formeel ook social media kanalen.


Denk jij dat klanten content van merken “consumeren”? Verrassend genoeg volgt 90% de gebruikers op Instagram een bedrijf (Instagram).


Social media is complex. Op social media doe je, als bedrijf heel veel. Je bent bezig met productmarketing, met PR/merkbeleving maar klanten verwachten ook dat je reageert op vragen. Het is dus ook een communicatiemiddel zoals e-mail of telefoon.


Elk merk probeert op social media zichzelf te laten zien, terwijl zij ook hun producten zo goed mogelijk in de markt proberen te zetten. Wees je er dus van bewust dat je naast de product marketing ook meerdere elementen in je content strategie zou moeten meenemen. Denk aan bedrijfsnieuws, humor/vermaak, interactie met klanten etc.


Je ziet ook ongelofelijke verschillen tussen merken op social media. Maar je ziet ook dat de merken die het goed doen, vaak heel authentiek een inkijkje in de keuken (en in het team) geven en dat merken die het minder goed doen vaak alleen maar afbeeldingen van hun producten plaatsen. Eigenlijk kom je daar alleen maar mee weg als je de thought leader bent zoals een van de hele grote modehuizen. Wij raden klanten altijd aan om gewoon lekker jezelf te blijven en daarmee de harten van de volgers te winnen.


Hieronder even een paar voorbeelden:





Voor- en nadelen van Social media

Voordelen

Nadelen

Verlaagt de drempel om met de doelgroep te communiceren

​Risico op kwetsbaarheid door zogenaamd “Trolls”

Mogelijkheid om een groot publiek te bereiken

Kost veel tijd en energie om continue en structureel content te maken, te plannen en te posten

​Minder noodzakelijk om een heel duur klantenservice portaal op te zetten

Veel verzadiging op bekende platformen zoals Instagram waardoor je echt wel goed en geduldig moet zijn voordatje hier succes mee bereikt

Kan je merkloyaliteit versterken

Geeft je de mogelijkheid om heel gedetailleerd te targetten als je van plan bent om te adverteren


3. Video marketing

Dit marketing kanaal geeft jou de mogelijkheid om jouw content en jouw advertenties te verspreiden.Daar zijn immers veel mogelijkheden voor. Tegenwoordig kun je dat op Tiktok, op Instagram Reels, Op Youtube en op veel meer plekken doen. Vooral korte videofragmenten helpen er om de aandacht te trekken. De meest gebruikte platformen hiervoor zijn Youtube en TikTok.


Maar werkt het ook?


De statistieken spreken voor zich:

  • 70% van alle YouTube gebruikers heeft na het (vaker) zien van een advertentie een aankoop van een merk gedaan (Google).

  • 96% van de internetgebruikers hebben wel eens een video uitleg van een bepaald product bekeken (Wyzowl).


Basically, gaat video marketing over twee dingen:

  • Het gebruik van video in plaats van tekst en plaatjes om met de doelgroep te interacteren – in een Video kun je veel makkelijker de aandacht trekken omdat het minder moeite kost om te lezen.

  • Gebruik maken van video-first platforms zoals YouTube en TikTok – hier kun je veel mensen bereiken door de juiste content strategie toe te passen.


​​Voor- en nadelen van Videomarketing

Voordelen

Nadelen

Vaak gemakkelijker om een boodschap of de werking ergens van duidelijk te maken

Kan veel resources (tijd, mensen & geld) kosten

Veel laagdrempeliger voor klanten om mee te interacteren dan bij geschreven content

​Moeilijker te updaten dan geschreven content

Gemakkelijker de aandacht trekken dan met tekst

Video’s kun je op meerdere kanalen inzetten



4. Adverteren

Adverteren kan op heel veel verschillende manieren. Je kunt in zoekmachines, op tv, op social media, op spotify of radio en op verschillende websites adverteren.


Met adverteren betaal je het platform waar je gaat adverteren om jouw content aan jouw doelgroep te laten zien of horen.


Add Valore helpt je graag bij het adverteren en legt graag uit hoe onze experts een advertentiestrategie opzetten.


Voor- en nadelen van Adverteren

Voordelen

Nadelen

Snel resultaat

Kan veel resources (tijd, mensen & geld) kosten

In beeld komen bij je doelgroep

Kan ook irritatie opwekken als je niet de juiste targetting en creative kiest

Kan gebruik worden voor merkbekendheid, producten, uitverkoop, content en veel meer

​Kan gebruik worden voor merkbekendheid, producten, uitverkoop, content en veel meer

Gemakkelijk meten en opschalen

Veel keuze in welk medium je gebruikt

5. Email marketing

Email marketing is een hele goede manier om je doelgroep te bereiken en om ze bij te praten over jouw merk. Je kunt daarin ook veel meer maatwerk leveren en A/B testen om te zien wat voor welk soort klant werkt. E-mail-marketing is een ideale mogelijkheid om te balanceren tussen het meteen initiëren van een (aankoop-)actie en het binden van potentiële klanten voor de langere termijn.


Je kunt dus een directe lijn met je klanten opzetten door met ze te mailen. Je hoeft daarvoor niet eens een eigen lijst met mailadressen te hebben. Je kunt namelijk ook (al dan niet tegen betaling) in de mailmarketing van anderen terecht komen.


Wees wel realistisch want echt hele goede mailmarketing campagnes halen een click rate van 5% (in een niche) en gemiddeld over alle sectoren klikt 2.62% door naar je website (Mailchimp).

Sommige merken besteden heel veel aandacht aan bovenstaande middelen en zetten hun e-mailmarketing in als conversie-middel. Dan kan jouw e-mail net dat ene duwtje zijn die de klant aanzet tot aankoop. Voorbeeldje uit mijn eigen mailbox:




Aandachtspunten e-mailmarketing:

  1. Let op dat je wel een eigen strategie en eigen tone of voice hanteert. Zorg dat jouw mailcampagnes ook bij jou passen. Hierboven en hieronder zie je bijvoorbeeld een verschil tussen mails van een sneakermerk (Vans) en een leverancier van CRM pakket (HUBspot). Het sneakermerk verstuurt steeds nieuwe designs en verschillende outfit-inspiratie afgewisseld met deals en kortingscodes terwijl de CRM leverancier gratis tips, trucs, resources en proefpakketten weggeeft om haar doelgroep met het product bekend te laten raken.

  2. Let dus op dat je iets van waarde in je mails opneemt. Of je nu korting aanbiedt, tips & trucs, gratis resources ter beschikking stelt of een andere unieke invalshoek bedenkt, zorg altijd dat je iets van waarde in je mail opneemt. Want anders worden jouw mails zo snel verwijderd dat jouw volgende mails allemaal in de spamfolder terecht komt.

  3. Test en experimenteer (A/B-testen) om te zien wat wel en wat juist niet werkt en de aandacht grijpt. Denk aan verschillende titels, onderwerpregels, opmaak en acties.

  4. Tip: je hoeft niet altijd een hele flashy (HTML website achtige) nieuwsbrief te versturen. Uit ervaring kunnen wij garanderen dat de meest doeltreffende mails uit platte tekst en waarde bestaan. Dus net als je website of je socials, hoef je echt niet op ijdelheidskenmerken te focussen.



Voor- en nadelen van E-mail-marketing

Voordelen

Nadelen

Kan erg gepersonaliseerd worden en dus rechtstreeks op de behoefte van je klant inspelen

kost veel resources (tijd, mensen & geld) om een goede (en legale) e-mail-lijst samen te stellen

Snelle manier om warme prospects en klanten te bereiken

Moeilijk om de juiste frequentie te vinden (balans tussen vaak genoeg gezien worden en niet irritant worden)

Betaalbaar

Content nodig voor campagne

Gemakkelijk te meten en te monitoren

Iedereen krijgt al heel veel mail. Hoe ga jij daar tussenuit springen zonder irritatie op te roepen


6. Sponsoring

Je kunt natuurlijk ook sponsordeals als marketinginstrument inzetten. Dat kan echt op heel veel manieren. Je kunt bijvoorbeeld populaire podcasts in jouw niche sponsoren, maar ook influencers, events en/of teams van sportverenigingen sponsoren. Je kunt de kleding met jouw merk laten bedrukken, de achtergrond van promotiemateriaal met jouw merk voorzien of digitaal in beeld worden gebracht.


Hierdoor kun je een hoop exposure krijgen, vooral als degene die jij sponsort een bepaalde connectie met jouw doelgroep heeft. Wij zetten sponsoring vaak in voor merkherkenning en branding (imago). Vooral omdat het directe effect ervan moeilijk te meten is.


Sponsoring draait namelijk vooral om zichtbaarheid en herkenning. Maar als een doel of een influencer die je sponsort echt een connectie met jouw doelgroep heeft (en dus bij jouw merk past), kan het ook wel directe sales opleveren. Dan werkt het namelijk het best.


Sponsoring is dus niet alleen voor hele grote bedrijven, maar je kunt ook wat kleiner denken. Hieronder vindt je een aantal voorbeelden van sponsoring. Mocht je zelf als denken aan een unieke manier om jouw merk op de kaart te zetten, neem dan even contact op. Wij denken graag met je mee.

  • Iemand altijd in de kleding van jouw merk laten lopen. Denk dan aan een bekend persoon van tv of social media of zelfs iemand bij jou uit de buurt. Als je die steeds een item geeft waar jouw merk op staat, kunnen mensen dat gaan herkennen.

  • Een sportvereniging bij jou uit de buurt. Daar kun je een banner of een bord met jouw merk laten plaatsen of je kunt zelfs een team sponsoren. Dan lopen zij overal met jouw merknaam rond.

  • Een evenement waar een banner of bord met jouw merk daarop staat. Je kunt dit zo gek nog niet bedenken. Denk hier aan een toernooi, een braderie of iets dergelijks.

  • Een programma of een podcast dat gaat over een onderwerp in jouw niche. Daar kun je digitaal of fysiek iets van jouw merk laten plaatsen of zelfs jouw merknaam laten noemen.

Leuk voor op een beurs, in je winkel of op kantoor:



Voor- en nadelen van Sponsoring


Voordelen

Nadelen

Erg goed voor merkherkenning

kost veel resources (tijd, mensen & geld) om een goede case te vinden en uit te werken

Snelle manier om warme prospects en klanten te bereiken

Effectiviteit en ROI zijn moeilijk te meten

Kan (mits je de juiste match vindt) een imago boost geven

Kan ongewenst negatief uitpakken als de gene die je sponsort in eens negatief in de aandacht komt

Bij de juiste match kom je wel meteen heel scherp en concreet bij jouw doelgroep in beeld

8. Word of mouth



Word-of-mouth marketing (WoMM) is het proces van beïnvloeden en aanmoedigen je doelgroep in natuurlijke gesprekken. Wij noemen de mensen die een goed woordje voor je doen omdat ze tevreden zijn, ambassadeurs.


Bijvoorbeeld: “oh, wat straalt je huid mooi. Wat is je skincare routine? Oh, nou ik gebruik Argan olie van Boufarrah….” Of “wat een woonkamer, wie heeft dat voor je gemaakt? ik heb de beste timmerman van Amsterdam gevonden…”


Is dat effectief?


Jazeker, misschien wel het meest effectieve maar moeilijkst te bereiken doel als het om marketing gaat. De kans dat iemand ook iets gaat kopen als iemand in de nabije omgeving tevreden is, is altijd hoger dan met reclame. Kijk maar eens naar jezelf. Als een vriend/vriendin verteld dat iets goed is versus als je op een reclame of bij een influencer ziet dat iets aangeprijsd wordt. Welke van de twee geloof je eerder? Dat zelfde geldt voor reviews. Mensen gaan namelijk eerder af op ervaringen van anderen.


Volgens een studie van BrightLocal, bekijkt 91% van de consumenten wel eens reviews van anderen en 84% vertrouwt online reviews evenveel als de mening van mensen uit de nabije omgeving.


Voor- en nadelen van mond tot mond reclame


Voordelen

Nadelen

Erg goed voor merkherkenning

Heel moeilijk te creëren en te beïnvloeden

Snelle manier om warme prospects en klanten te bereiken

Effectiviteit en ROI zijn moeilijk te meten

Kan (mits de klant tevreden is) een imago boost geven

Geen (directe) kosten voor het beste promotiemiddel

9. Zelf informatie verspreiden

Informatieve boodschappen als marketingmiddel inzetten noemen wij "educate & inform". Educate & inform is een mogelijke content pilaar waarin je de klant wegwijs maakt in het onderdeel waar jouw merk expert in is. Door zelf educatieve informatie te verspreiden, kun je heel goed aan de merkbeleving werken. Hierdoor kun je ook heel goed laten zien dat jij een autoriteit in jouw vakgebied bent. In vakjargon noemen we een autoriteit in diens vakgebied ook wel thought leaders.


Je kunt op veel verschillende manieren werken aan die zogenaamde autoriteit. Denk aan een podcast, een blog of gewoon op social media tips en trucs delen en een inkijkje in jouw dagelijkse praktijk geven.


Hierdoor bereik je namelijk mensen die geïnteresseerd zijn in het thema rondom jouw product. Daarom is dit echt wel een essentieel onderdeel van jouw contentstrategie. Wij helpen bedrijven en merken vaak met het uitbalanceren van hun content waardoor ze niet alleen maar in de allergiezone van hun klanten terecht te komen omdat zij constant hun product aan het pushen zijn.




Voor- en nadelen van Educate & inform


Voordelen

Nadelen

Erg goed voor merkbeleving en autoriteit

kost veel resources (tijd, mensen & geld) om een goede strategie te vinden en uit te werken

Goede manier om warme prospects en klanten te bereiken en mee te engagen

Effectiviteit en ROI zijn moeilijk te meten

Kans om loyaliteit en retentie mee te bereiken en te vergroten

​Moeilijk om bereik te beïnvloeden

Kan content voor meerdere kanalen opleveren

Zorgt dat je dichter bij de doelgroep komt en veelal ook het juiste publiek bereikt

10. Affiliate marketing

Affiliate marketing is een marketingmiddel waarmee derden (distributeurs, lead-generatoren of andere partijen die tegen een vergoeding/commissie jouw product/dienst in de markt willen zetten).


De (derde) partij die jouw product/dienst tegen een commissie in de markt zet, heet een affiliate en het merk dat het product levert, is de merchant.


Commissie is vaak een percentage van de omzet of kan ook een vaste fee per geleverd product zijn.


Affiliate marketing groeit echt ontzettend hard. Volgens Statista, gaat er alleen al in America een bedrag van $8.2miljard rond aan commissie vanuit Affiliate Marketing in 2022.

Voorbeeld

Neem bijvoorbeeld onze producten, die worden ook door affiliates in de markt gezet. Dit is namelijk voordeliger dan adverteren. Daarnaast doen wij ook wel eens werk voor andere marketing- en strategie bureaus die niet alle producten aanbieden die wij aanbieden. Soms verwijzen zij een klant voor een product dat zij niet aanbieden door naar ons, omdat wij dat wel aanbieden en zij ons kennen en vertrouwen. Als dank daarvoor, krijgen zij in sommige situaties een vergoeding voor het aanbrengen van een klant.


Zo verwijzen wij ook wel eens een klant door. Bijvoorbeeld als een klant niet budgetten heeft om nog een dienst, die zij wel nodig hebben, door ons uit te laten voeren. Bijvoorbeeld een kleine aanpassing aan hun website, kan ook door iemand van Fiverr gedaan worden. Dat is vaak goedkoper maar wel riskanter. Omdat wij een affiliate van Fiverr zijn verdelen zij de commissie die zij van hun relatie krijgen weer met ons.


Tot slot sluiten wij voor onze klanten wel eens deals met influencers. In sommige gevallen mogen die influencers doorlopend campagnes voeren en commissie krijgen.


Hoe werkt (onze) Affiliate marketing en waar moet je op letten:


  • Goede contracten. Zorg er altijd voor dat de contracten goed zijn en dat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Het zou in bovenstaand geval bijvoorbeeld niet netjes zijn als wij de klant van onze affiliates gaan benaderen voor om een product dat zij ook aanbieden te verkopen. Daarom hebben wij in contracten geregeld dat iedereen weet wat wel mag/kan en wat de consequentie is als de afspraken niet nagekomen worden.

  • Meten is weten. Zorg er altijd voor dat je kunt achterhalen waar de klant vandaan komt. Zelf doen wij dat meestal op drie verschillende manieren;

o Een aangepaste link voor de affiliate. Door iedere affiliate een aangepaste link aan te bieden, kun je haarfijn onderscheid maken in welk kanaal welke klant heeft aangeleverd

o Persoonlijke kortingscodes. Die gebruiken we vaak met influencers

o Inlogomgeving voor affiliates. Door een inlogomgeving (of door FTP servers in te richten) zorg je er voor dat de affiliate de aanvragen zelf indient. Hierdoor komt op iedere aanvraag een unieke code (om de herkomst te herleiden) en wordt het automatisch in het CRM systeem verwerkt.

  • Zorg voor affiliates die bij je passen en die dezelfde doelgroep bedienen.

  • Let op de kwaliteit en informatievoorziening door Affiliates.

Door unieke links te genereren, werk je automatisch ook aan de ranking van je site in de zoekmachines (SEO). Je creëert namelijk backlinks naar je website toe. Hierdoor verhoog je de traffic naar je site, verbeter je de positie in de zoekmachines op relevante zoektermen en verhoog je de domeinautoriteit en dus de ranking van je site.



Wanneer affiliate marketing het beste werkt, ontstaat er een win-win situatie voor iedereen. De affiliate verdient commissie en krijgt een vergoeding voor het testen van producten en het maken van content terwijl de merchant gekwalificeerde leads krijgt. De klant of consument hoeft niet meer zo lang zelf te zoeken naar een passende oplossing omdat zij een passende oplossing aangedragen krijgen.


Voor- en nadelen van Affiliate Marketing


Voordelen

Nadelen

Erg goed voor Domein autoriteit

​Door met de verkeerde affiliates te werken, loop je snel reputatierisico

Lage investering (relatief) en hoog rendement

​Weinig invloed op hoe affiliates jouw product/dienst aanbieden (of ze verkeerde info geven bijvoorbeeld)

Zwaartepunt investering is achteraf

​Kans op Fraude door Affiliates is aanwezig

Laagdrempelig

Makkelijk aan te sluiten op bestaande Affiliate netwerken

​Verhoogt de traffic op je site

FAQ

Veel gestelde vragen over marketingkanalen

Waarom zijn kanalen zo belangrijk in marketing?

Omdat ieder merk een doelgroep heeft die gebruik maakt van of een voorkeur voor een kanaal heeft. Marketingkanalen zijn de instrumenten die potentiële klanten met aanbieders verbinden. Het is altijd verstandig om als merk gebruik te maken van de kanalen waar jouw doelgroep zich bevindt.

Wat is het beste marketing kanaal?

Er is niet één gouden formule voor marketing en de juiste formule. Iedereen moet kijken naar de kanalen en de tone of voice die bij ze past. Wat wel waar is, is dat hoe meer kanalen je gebruikt, des te groter het bereik is. Maar dan moet je wel alle kanalen goed gebruiken.

Hoe kies ik de juiste marketing kanalen?

Doe goed marktonderzoek en identificeer de plekken waar jouw doelgroep zich bevindt en bekijk waar je concurrenten veel interactie hebben. Probeer en experimenteer en kijk waar je jezelf of je team zich het beste bij voelt.

Wat is het verschil tussen multi channel en omnichannel marketing?

Omnichannel marketing betekent dat je alle kanalen gebruikt en klanten daar op de zelfde manier met dezelfde ervaring/beleving bedient. Bijvoorbeeld de Ikea, die geeft klanten de mogelijkheid om dezelfde aankoop via telefoon, in de winkel, in de applicatie of op een laptop te doen en er zitten geen verschillen in het proces.

Verschillende kanalen, zelfde/uniforme (klant-)behandeling en allemaal met elkaar verbonden.


Met multichannel marketing zet je ook meerdere kanalen in. Maar vooral ongecoördineerd. Ieder kanaal hanteert haar eigen customer journey en misschien zelfs haar eigen prijzen. Bijvoorbeeld de action, daar kun je wel online bestellen maar niet in de winkel retourneren.




Hoe verschillen B2B en B2C kanalen van elkaar?

B2B and B2C merken investeren (volgens HubSpot) veelal in dezelfde kanalen maar gebruiken afhankelijk van welk product of dienst zij leveren vaak net een andere aanpak.

B2C merken gebruiken social media vaak om hun klanten te entertainen en om directe sales te boosten. B2B merken proberen klanten vaak meer te inspireren en te informeren op de socials.

Wat is het verschil tussen marketing kanalen en distributiekanalen?

Distributiekanalen zijn middelen/resources waar producten of diensten worden aangeboden. Denk dan aan via een website, een eigen winkel of winkels die jouw merk verkopen bijvoorbeeld. Marketingkanalen zijn de middelen/resources waar de merkidentiteit en de producten worden gecommuniceerd naar de mogelijke eindgebruiker.


Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page