top of page

Wat is Search Engine Marketing & Hoe werkt het?

Bijgewerkt op: 20 aug. 2023

Search Engine Marketing (SEM), ook wel zoekmachine marketing genoemd. Wat is het? En hoe werkt het?


Wat is SEM (Search Engine Marketing)?


SEM (search engine marketing) is een digital marketing strategie die je kunt toepassen om de online vindbaarheid van de SERP (search engine results page) van een website te verbeteren.


In de zoekresultaten zien we bovenaan de betaalde resultaten, daarna de “plaatsen” die op Google maps vermeldt zijn en daarna de websites die organisch matchen met de zoekresultaten. Zo ziet dat er uit:





In dit voorbeeld is er op google naar “timmerman amsterdam” gezocht. Daarin zie je dat de betaalde zoekresultaten eerst worden weergegeven met het woord “advertentie” dikgedrukt. Dat zijn niet per se de zoekresultaten van de site die het beste aansluiten op jouw zoekopdracht of de sites die het beste geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachine. Dit zijn namelijk de timmermannen die betaald hebben om bovenaan te staan.


Daarna komen de resultaten uit Google Maps. Het is voor je lokale SEO daarom altijd belangrijk om het adres van jouw bedrijf op Google Maps te vermelden. Dan krijgen de mensen die bij jouw bedrijf in de buurt zijn en jouw dienst op Google zoeken, jouw naam en website altijd te zien.


Daarna worden de websites vermeldt die met SEO voor de zoekmachine geoptimaliseerd zijn en die het meest populair zijn. Je ziet in de afbeelding van de zoekresultaten ook staan dat de websites die de meeste (positieve) reviews heeft, ook bovenaan staan. Dus reviews van klanten dragen ook altijd op een positieve manier bij. Verder kan Add Valore Online Marketing je ook veel meer over SEO vertellen.


Maar terug naar SEM, daar gaat dit artikel over. En in dit artikel gaan we het over de volgende dingen hebben:

  • Hoe zoekmachinemarketing werkt

  • Hoe advertentie veilingen werken

  • En wat tips en trucs


SEM vs SEO


Zoals hierboven al omschreven, is SEM een marketing strategie om beter vindbaar en zichtbaar te worden in de zoekmachines. Dit kan met betaalde of met organische middelen of inspanning gedaan worden. Betaalde inspanning noemen wij zelf ook wel adverteren en de organische inspanning SEO (Search engine optimization of zoekmachine optimalisering).


Adverteren

Binnen SEM kun je dus betalen om hoger in de zoekresultaten te komen, dat wordt ook wel PPC (pay per click) genoemd. Dit is een advertentiemodel waar bedrijven en marketeers pas betalen als een potentiële klant op de link of URL van jouw advertentie klikt.

SEO

SEO gaat dus meer over de organische bezoekers op een website, de mensen die zonder betaalde inspanning jouw website vinden en daarop terecht komen naar aanleiding van hun zoekopdracht.

Een effectieve SEO strategie is meer een lange termijn strategie omdat het altijd wel even duurt voordat je duurzaam bovenin de zoekresultaten komt te staan en dat men jouw website bezoekt. Dus als je snel resultaat wilt, is adverteren misschien een betere oplossing, maar als je toch voor een meer duurzame strategie gaat, is SEO een must om te doen.

In dit artikel zullen we de betaalde kant van SEM belichten, maar schrijf je in als je meer over strategie en marketing wilt weten.


Hoe werkt Zoekmachine Marketing?


Zoekmachine Marketing kan erg doeltreffend zijn omdat het jouw plaatsingen meteen bovenaan de zoekresultaten kan zetten. Hierdoor is het effect veel sneller zichtbaar en drijft het potentiële klanten vanaf de start naar jouw site omdat het boven de organische zoekresultaten staat.


Je ziet in het voorbeeld van het schildersbedrijf in Purmerend en de bijbehorende zoekopdracht dat Schildersbedrijf BenZz in alle drie de vakken (Advertentie, Maps & Organische zoekresultaten). En dan vraag je je waarschijnlijk af waarom iemand nog zou adverteren terwijl de site ook organisch in de top 5 staat.


Het antwoord is simpel: net als reclames die herhaaldelijk op tv voorbij komen of net als billboards bij iedere bushalte, hebben zij nu ook veel ruimte in de zoekresultaten. Bovendien beschermt dit ze ook tegen de fluctuaties in rang van de zoekresultaten. Constant op nummer 1 blijven staan is moeilijk als er veel concurrenten op die nummer 1 positie van die zoekwoord combinaties loeren.







Vooral die zoekopdrachten waar een echte koopintentie achter zit, daar wil je bovenaan komen te staan. Zo vergroot je de kans dat iemand bij een offerteaanvraag of een aankoop bij jou op de site doet in plaats van bij jouw concurrent.


Maar om bovenaan te staan, zal je eerst de ad veiling moeten winnen.


Hoe werkt een advertentie veiling?


Adverteerders bieden om de hoogste plaats in de gesponsorde SERP’s (waar in de afbeeldingen dikgedrukt het woord “advertentie” voor staat. Degene die het hoogste bedrag voor een specifiek zoekwoord biedt, komt bovenaan te staan.


Hoe hoog een normaal bod hoort te zijn, verschilt per industrie. Doorgaans betalen zakelijke dienstverleners bijvoorbeeld een hoger bedrag per klik of per conversie dan een e-commerce ondernemer die trainingspakken verkoopt bijvoorbeeld.


Hoe win je een veiling in Google Ads?


Volgens de Google Ads Richtlijnen zijn er vijf belangrijke factoren die zij in hun overweging meenemen om te bepalen wie de veiling wint.

  1. Maximum bod: het maximale bedrag dat jij bereid bent te betalen voor een klik of conversie

  2. Quality Score: de formule die Google Ads gebruikt om te bepalen of jouw advertentie relevant genoeg is om aan een gebruiker van Google te laten zien. Dus in hoeverre staat er op jouw website ook beschreven wat iemand zoekt.

  3. Impact van extensions: de aanvullende informatie die je in de advertentie kwijt kunt, zoals een telefoonnummer, links naar een specifieke website etc.

  4. Ad rank: hier komt het echt neer op kwaliteit en relevantie. De landingspagina, de bereidheid om te betalen en de kwaliteitsscore geven jou al een bepaalde rang. Slechte advertenties worden dus niet of nauwelijks getoond.

  5. Ad context: zij kijken ook naar een fit of match. Bijvoorbeeld op locatie of type toestel van een gebruiker. Maar ze kijken ook naar andere zaken zoals het tijdstip waarop de zoekopdracht wordt uitgevoerd.



Pro Tip!!

Check regelmatig de ads en het gedrag van de traffic op de site zodat je bij kunt sturen om steeds de performance te verbeteren of laat je advertenties beheren door een partij als Add Valore.





32 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page