top of page

Hoe gebruik je de Google Keyword Planner?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2023

Add Valore legt jou graag meer uit over hoe je de juiste zoekwoorden kunt vinden om het organische verkeer op jouw website te vergroten! Google heeft namelijk een gratis tool voor zoekwoordplanner, genaamd Google Keyword Planner.


Het is een nuttig hulpmiddel om mogelijke zoekwoord ideeën te identificeren, blogpost onderwerpen om jouw zoekmachine ranking te verbeteren. Add Valore laat je zien hoe je de tool kunt gebruiken en er het meeste uit kunt halen om je SEO-prestaties te verbeteren.


We laten eerst zien hoe je een Google Ads-account instelt. Als je al een Ads-account hebt, kunt u dat deel overslaan.


Google Ads instellen

Je heb een Google-account nodig voordat je de Google Zoekwoordplanner kunt gebruiken. Ga vervolgens naar de startpagina van Google Ads en klik op Nu starten. Selecteer dan jouw Google-account om in te loggen.
Google Ads vraagt je dan een campagne te maken. Omdat we hier (nog) niet zijn om betaalde advertenties in te plannen, kun je deze stap overslaan door op Een account zonder campagne maken te klikken.
Google Keyword Planner

Zodra je in google ads bent ingelogd, open je de Google Keyword Planner en klik je op Tools en instellingen in de rechterbovenhoek. Selecteer vervolgens De Zoekwoordplanner onder Planning in het keuzemenu.Dan verschijnen er twee opties:


  1. Nieuwe zoekwoorden ontdekken - deze optie kan je zoekwoordideeën laten zien die je kunt gebruiken om jouw websiteverkeer te vergroten.

  2. Zoekvolume en prognoses bekijken - deze optie laat zien hoe je de historische trend, het zoekvolume en de toekomstige voorspelling over een zoekwoord kunt achterhalen.
Select Discover New Keywords Option

Als je kiest voor Nieuwe zoekwoorden ontdekken, zie je twee tabbladen: Beginnen met zoekwoorden en Beginnen met een website.


Beginnen met zoekwoorden

Onder begin met zoekwoorden kun je woorden (bijvoorbeeld: Google Analytics, roze hoodies of avondjurken) of zinnen (bijvoorbeeld: Google Analytics gebruiken, Welke kleur schoenen past bij een paarse jurk) invoeren om zoekwoorden te vinden. Je kunt hier maximaal 10 trefwoorden/zinnen invoeren en als je wilt, kun je ook een domein invoeren om als filter te gebruiken. Nadat je de zoektermen hebt ingevoerd, klik dan op Get Results of resultaten ophalen als je de Nederlandse versie gebruikt.Begin met een Website

Als je met het andere tabblad gaat, begin je met een website, je kunt een website-URL invoeren om ideeën voor zoekwoorden te vinden. Google Keyword Planner gebruikt de website die je hebt ingevoerd als bron en geef zoektermen aan die je kunt gebruiken.

Het geeft je zelfs de keuze om de hele website of een specifieke pagina te doorzoeken. Nadat je de URL hebt ingevoerd, klik je op Resultaten ophalen.Deze optie is de goedkoopste manier om te kijken naar wat jouw concurrenten doen en hun zoekwoorden stelen. Voer gewoon hun website-URL in en bekijk de zoekwoorden waar ze aan werken.


De resultaten van de Google Keyword Planner gebruiken

Zodra je op Resultaten weergeven klikt, zal Google Keyword Planner resultaten weergeven met behulp van de URL of de zoekwoorden die je hebt ingevoerd en veel zoekwoordideeën voorstellen.


Toen we bijvoorbeeld Google Analytics als zoekterm invoerden, toonde de tool ons 674 beschikbare zoekwoordideeën.
Voor elk zoekwoord dat door de Google Zoekwoordplanner wordt weergegeven, zie je vier statistieken:

  • Maandelijkse zoekopdrachten - toont een bereik van hoe vaak de zoekterm per maand wordt opgezocht, zodat je weet welk zoekwoord het meeste verkeer kan opleveren.

  • Concurrentie - dit geeft aan hoe moeilijk het is om een advertentieplaatsing te krijgen (meestal beschreven als laag, gemiddeld of hoog), maar je gebruikt het ook als een basis metriek om de concurrentie op het zoekwoord te zien.

  • Bod bovenaan de pagina (laag bereik): laat zien hoe lucratief de zoekwoorden zijn en hoeveel de laagste adverteerders zouden betalen voor een bod bovenaan de pagina.

  • Bod voor boven aan de pagina (hoog bereik) – laat zien hoe lucratief de zoekwoorden zijn en hoeveel de hoogste adverteerders zouden betalen voor een top page bod.

Je kunt ook extra filters gebruiken om nieuwe zoekwoorden te vinden op basis van locatie, taal, zoeknetwerk en tijdsperiode.


Je zoekt hier natuurlijk naar welke zoekterm weinig concurrentie en een hoog zoekvolume heeft.


Selecteer Zoekvolumes en prognoses ophalen

Zoals eerder genoemd is, heeft Google Keyword Planner u een andere optie gepresenteerd om zoekvolumes en prognoses te krijgen.


Voer de trefwoorden of woordgroepen in het vak in, gescheiden door komma's of in de volgende regel, en klik op Aan de slag.Voor de zoekwoorden die je invoert, voorspelt de Google Zoekwoordplanner het totale aantal klikken, vertoningen (hoe vaak uw advertentie wordt weergegeven), de totale kosten, de gemiddelde positie en de kosten per klik (CPC) die je de komende 30 dagen kunt verwachten.
Er zijn geen zoekwoordideeën in dit rapport, omdat het bedoeld is om de informatie van specifieke zoekwoorden weer te geven. Je hebt de voorgestelde zoekwoorden immers zelf ingevuld. Dus om het meeste uit dit rapport te halen, ga je naar het tabblad Historische statistieken en zie je gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten en concurrentie voor elk zoekwoord.
Met behulp van deze informatie kun je zoekwoorden kiezen die jou kunnen helpen de prestaties van jouw website te verbeteren. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar snelle resultaten, kun je een zoekwoord selecteren met een maandelijks zoekvolume tussen 1k - 10k en met weinig tot gemiddelde concurrentie.


Waarom zou je Google Keyword Planner gebruiken?

Google Keyword Planner is bedoeld voor adverteerders, maar heeft heel veel SEO waarde. Om te beginnen is het 100% GRATIS! En het biedt een goed vertrekpunt om zoekwoorden voor jouw bedrijf te vinden.


Je kunt afzonderlijke zoektermen opzoeken of een websiteadres invoeren om trefwoorden te zien. De bied-waarden en het concurrentieniveau zijn goed om te begrijpen hoe lucratief de zoekwoorden zijn. Het helpt jou bij het selecteren van zoekwoorden die je kunnen helpen de verkoop te verhogen.Wil jij weten wat Add Valore voor jouw bedrijf kan doen om hoger in de zoekresultaten te komen?Of


Comments


bottom of page