Social media is een breed begrip en misschien heb je voor jouw privégebruik al een aantal social media accounts. Maar tegenwoordig is het inzetten van social media voor jouw bedrijf ook een essentieel onderdeel van jouw promotiemix. Social media is namelijk dè plek waar jouw doelgroep zich bevindt. Of het nu gaat over Facebook, Instagram en LinkedIn of TikTok, Reddit, YouTube, Pinterest, Snapchat of Twitter… er is altijd wel een platform waar jouw potentiele klant zelf op zit.
Zoals het AIDA-model omschrijft, focus je eerst op het winnen van de aandacht, dan bouw je aan de merk herkeninning. Vervolgens trigger je de interesse en verleidt je de potentiele klant tot het nemen van actie.
Om de aandacht te winnen, zal je de plekken waar jouw potentiele klant zich bevindt moeten opzoeken. Social Media is een van deze plekken.
Maar waar begin je?
Om te beginnen, zul je je moeten bedenken wie jouw doelgroep is en op welke platformen zij zitten. Daarna zul je je moeten bedenken wat voor soort content jij je comfortabel bij voelt. Wil je geschreven tekst of filmpjes plaatsen? En wat wil ik communiceren?
Dit zijn de basisvragen die je jezelf moet stellen om te weten welk kanaal je gaat gebruiken en wat voor content je gaat delen.
Hieronder geven wij je een aantal tips die je helpen om dat scherp op het netvlies te krijgen.
Begin met een visie en doel
De eerste en belangrijkste tip is dat je moet beginnen met een visie en een doel. Niet alleen op Social media, maar dit geldt ook in zijn algemeenheid voor jouw bedrijf. Doe je dit niet, dan zul je veel tijd kwijt zijn maar er niet veel uit halen. Er zijn namelijk heel veel bedrijven die hiermee starten om het starten óf omdat de concurrentie het ook doet. Begin daarom met het opschrijven van antwoorden op de volgende vragen:
1. Wat is mijn bestaansrecht? Wat is mijn USP?
2. Wie is de doelgroep van mijn bedrijf of product?
3. Waar bevindt deze doelgroep zich online?
4. Wat zijn de interesses van mijn doelgroep?
5. Welke onderwerpen zijn gerelateerd aan mijn product of dienst? Waarover kan ik de consument informeren?
6. Welk kanaal ga je kiezen voor de communicatie?
7. Hoe vaak per week/maand ga je een bericht plaatsen?
8. Wat zijn de doelen van je social media kanaal? (denk dan niet alleen aan aantal likes, aantal reacties etc. maar probeer een niveau hoger te denken aan onderwerpen als merkherkenning of positionering)
Plan berichten in rondom vaste thema’s en pilaren
Als je bovenstaande vragen hebt beantwoordt, weet je ook welke thema’s er rondom jouw merk spelen. Persoonlijk zijn wij geen fan van het zogenaamde product-pushen maar proberen we waarde te leveren en autoriteit in jouw vak uit te stralen. Dit doen we vaak door content rondom jouw product of dienst te maken. Bijvoorbeeld als je slaapmaskers verkoopt, dan zou de content die we jou adviseren te maken over slaapkwaliteit gaan. Hierbij kun je denken aan de beste houding om te slapen, niet te veel op je mobiel zitten voor het slapen of welke kussens kun je het beste nemen. Vaak proberen we een aantal brede thema’s te formuleren en creëren we content rondom die thema’s zodat mogelijk geïnteresseerden jouw bedrijfspagina interessant gaan vinden.
Er zijn ook generieke thema’s die je door het jaar heen kunt gebruiken en waar je uiteraard op kunt inspelen. Denk hierbij aan moederdag, vaderdag, pasen en kerst, maar er zijn nóg meer thema’s zoals bijvoorbeeld nationale complimenten dag en internationale vrouwendag. Plan deze berichten alvast in het voren. Gemakkelijk te verzinnen en hierdoor vergeet je deze belangrijke contactmomenten niet.
Plan wel vooruit, maar zorg dat je maximaal 3 a 4 weken vooruit plant. Want hoe vervelend is het dat jij net dat grappige bericht op facebook zet terwijl er iets ergs gebeurd in de wereld. Zorg dat jij aan het roer blijft van het sociale media schip. Gebeurd er wel iets ergs in de wereld? Controleer dan of jij niet nét toevallig een bericht hebt ingepland die hier niet bij past.
Er zijn ook veel tools om berichten in te plannen, helaas zijn deze vaak betaald. Binnen Facebook kan je echter onbeperkt in het voren plannen. Start je dus binnen facebook? Dan kan je binnen één dag als je wilt de belangrijkste berichten alvast inplannen.
Kopieer niet, maar creëer
Natuurlijk zie je wat je concurrenten doen op social media, maar deze tip is heel belangrijk. Het is heel belangrijk dat je jouw eigen merkidentiteit en merkwaarden uit. Kopieer daarom niet, maar creëer je content vooral zelf. Heeft jouw concurrent een succesvol bericht? Laat dit je dan vooral inspireren om dit beter te doen.
Je zult zien dat alleen unieke en nieuwe content kans van slagen heeft. Als jij een kopie maakt van je concurrent zal je eerder bekritiseerd worden dan geapplaudisseerd.
Durf, probeer, analyseer en leer maar vooral BEGIN
Hopelijk ben je na al deze tips geïnspireerd om te beginnen. Wees vooral niet bang met het posten van berichten. Durf fouten te maken, stap af en toe uit je comfort zone en leer van je fouten. Jij kan een bepaalde visie hebben of een bericht aanslaat of niet, maar het is altijd wachten hoe de echte doelgroep reageert. Wij beschikken nog steeds niet over een glazen bol waardoor het toch een gevalletje trial en error is. Je zult zien dat je steeds handiger wordt naarmate je er langer mee bezig bent. Rest ons nu alleen nog jullie heel veel plezier en succes te wensen met het opzetten van een social media kanaal voor jullie bedrijf. Geniet van de interactie met je doelgroep!
Of wil je snel toetsen en sparren over de mogelijkheden?
Comments