Het laatste, maar misschien wel het belangrijkste deel van het inzetten van Marketinginstrumenten is het meten en analyseren van het resultaat. Door de resultaten te analyseren, wordt de keuze om bepaalde resources of kanalen in te zetten rationeler. Je weet immers wat het resultaat was en bent de volgende keer beter in staat om in te schatten wat voor budget je wilt gaan inzetten.
Dit geldt dus ook voor influencer Marketing. Maar hoe meet ik het effect van het inzetten van een influencer en welke metrics moet in de gaten houden? Dat hangt natuurlijk van je doel af!
Add Valore raadt Influencer Marketing aan als onze klant een verkoopcampagne, een campagne voor merkbeleving of een campagne voor merkherkenning houdt.
Brand awareness - Merk herkenning
Influencers worden meestal ingezet om nieuw publiek aan te spreken op social media. Wanneer jij wilt dat jouw merk of product door meer potentiele klanten gezien wordt, zou "bereik" waarschijnlijk jouw belangrijkste metric zijn. Bereik vertegenwoordigt het aantal mensen dat de post met jouw merk of product hebben gezien.
De metrics die je zou moeten meten als je influencer marketing gebruikt:
Weergaven
Bereik
Aantal bezoeken op jouw website
Aantal zoekopdrachten op Google
Interactie
Houdt er rekening mee dat het aantal volgers van een influencer niet per se het aantal mensen vertegenwoordigt die jouw post zal zien.
Het goede nieuws is dat wij de metrics te zien krijgen als de influencer een Creator account op Instagram of TikTok heeft. Als Add Valore de campagne voor jou heeft ingezet, zou je dus geen screenshots of ander bewijs van de influencer in kwestie hoeven vragen. Maar dat betekent ook dat wij voorafgaand aan het opstarten van een campagne al een schatting kunnen maken van de resultaten van een campagne en wij goed kunnen inschatten of het honorarium dat de influencer vraagt wel realistisch is.
Als je gebruik maakt van een marketing platform (zoals Add Valore), ontvang je gedetailleerde rapportages met statistieken van iedere post of campagne.
Brand image - Merk beleving
Influencer marketing is een hele goede manier om de merkbeleving te verbeteren. Producten die gebruikt worden door een bekend persoon worden meestal meteen als aantrekkelijk, trendy of cool ervaren.
Als interactie met potentiele klanten jouw doel is, zou je het beste op de volgende metrics kunnen focussen:
Aantal likes
Aantal comments
Aantal nieuwe volgers op jouw social media account
Aantal bezoeken op jouw website
Aantal zoekopdrachten op Google naar jouw merk
Interactie
Daarnaast zou behalve de statistieken ook naar de kwaliteit kunnen kijken. Wordt er alleen emoji's of algemene complimenten aan de influencer zelf achtergelaten? Of start de influencer een waardevol gesprek in de reacties op? Sommige influencers maken namelijk gebruik van zogenaamde engagement groups. Hier spreken mensen met elkaar af dat zij met elkaars social media profielen interacteren, zodat hun account een goed platform lijkt voor adverteerders. Dan raden wij het af om met deze influencer in zee te gaan, tenzij je op zoek bent naar een voordelig model. Je kunt de gemaakte content wel weer hergebruiken.
Wij gebruiken de volgende metrics om verschillende campagnes met elkaar te vergelijken:
Engagement rate – de som van unieke likes, saves en comments gedeeld door het bereik. Hierdoor kun je meten in hoeverre de volgers van de influencer en jouw merk een match zijn.
CPE (cost per engagement) – het totale budget gedeeld door het aantal likes, comments en saves
Zowel merkbeleving als merkbekendheid zijn moeilijk te meten als je geen budget hebt om in marktonderzoek te investeren. In die gevallen zouden bovenstaande metrics een heel goed alternatief.
Salescampagne
Voor de meeste bedrijven is het aantal verkopen de belangrijkste metric om succes te meten. Maar dit is vooral een focus op de korte termijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat consumenten zelden overgaat tot een aankoop na de eerste keer dat zij een merk of product zien of er over horen of lezen. Uit diversie onderzoeken blijkt dat oriënterende consumenten pas na 7-8 keer iets gezien te hebben tot aankoop overgaan. Daarom hoort een nieuw merk altijd eerst aan Brand awareness of merkherkenning te werken. Add Valore helpt u graag met retageting van de klanten die eerder uw gepubliceerde content hebben bekeken.
Retargeting is een vorm van online gerichte reclame waarmee online reclame op consumenten wordt gericht op basis van hun eerdere internetgedrag. Retargeting tagt online gebruikers door een pixel in de doelwebpagina, Social media post of e-mail op te nemen, die een cookie in de browser van de gebruiker plaatst.
Zoals het AIDA model omschrijft: Eerst focus je op de aandacht van de consument, dan bouw je aan de herkeninning. Vervolgens trigger je de interesse en verleidt je de potentiele klant tot het nemen van actie, de aankoop dus.
Om de ROI, return on investment van een influencer campagne te meten, zou je dus het beste kunnen kijken naar het aantal verkopen door die specifieke influencer.
Measuring influencer marketing in e-commerce
Wanneer je een online-only product hebt, is dat redelijk makkelijk te meten. Je zou bijvoorbeeld aangepaste links (tagged URL's of persoonlijke links met de naam van de infuencer erin) kunnen inzetten, zodat je kunt meten hoeveel aankopen er vanuit de traffic van die specifieke link zijn gekomen.
Je zou ook een persoonlijke kortingscode aan een influencer kunnen geven. Zo geef je de volgers van diegene ook een extra argument om tot koop over te gaan en wordt het meten een stuk eenvoudiger.
Zie hieronder een voorbeeld van een persoonlijke kortingscode door een influencer:
The best way seems to be using an influencer marketing platform where all the social media data is gathered in one place. If you’d like to learn more about the possibilities Add Valore offers, let us know. We’d love to hear from you!