top of page

Vijf redenen waarom een abonnement beter kan zijn dan een rechtsbijstandsverzekering

Heb jij als ondernemer al eens te maken gehad met een juridische kwestie? Grote kans dat het antwoord hier ‘ja’ op is. We geven in dit artikel 5 veel voorkomende situaties van juridische conflicten bij ondernemers. In die situaties beschrijven wij het verschil tussen een zakelijke rechtsbijstandverzekering en een abonnement.Vaak is de vraag (of eigenlijk het antwoord) bij juridische kwesties zo ingewikkeld dat je er professionele hulp bij nodig hebt. Daarom is er Legal Care, het zakelijke rechtsbijstandsabonnement voor ondernemers. Daarmee word je als ondernemer geholpen bij juridische conflicten en hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van juridische hulp. Hieronder noemen we 5 veelvoorkomende situaties die een juridisch conflict kunnen worden en leggen we uit wat het verschil is tussen Legal Care en een zakelijke rechtsbijstandverzekering.


1. Hulp bij onenigheid over contracten

Als ondernemer of zzp’er teken je contracten of overeenkomsten en sluit je deals. Soms teken je niet, maar maak je mondeling een afspraak. Die afspraken zijn meestal ook bindend. Soms staan er afspraken in een contract waar je helemaal niet akkoord mee hoeft te gaan maar weet je niet goed genoeg welke rechten hebt. Of je maakt zelf een contract, maar doordat er onderdelen ontbreken is het niet rechtsgeldig. Op zo’n moment ben je kwetsbaar als ondernemer en kan er discussie over het contract ontstaan.


Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering worden de kosten voor het bemiddelen en het eventueel aangaan van een rechtszaak vergoed.

Bij een Legal Care Abonnement wordt je geholpen met het opstellen van het contract, kun je contracten laten beoordelen voordat je ze ondertekend en wordt je bijgestaan in een eventueel conflict omtrent (de nakoming van de afspraken uit) die contracten.


2. Hulp bij conflicten met dienstverleners

Bij het succesvol runnen van een bedrijf of onderneming werk je bijna altijd samen met dienstverleners. Denk aan technische diensten, financiële diensten of energiediensten. Maar ook de huur of lease van machines. Als er iets mis gaat, kan er discussie ontstaan over verantwoordelijkheden.


Een voorbeeld: stel dat je een exclusieve aquariumspeciaalzaak hebt. Wanden vol aquariums gevuld met tropische vissen. Deze vissen kunnen alleen overleven in warm water. In de nacht valt ineens de stroom uit. De verwarming van de aquariums stopt ermee en tientallen vissen sterven. Een enorme kostenpost, maar wie gaat dit betalen? De energieleverancier, of jijzelf?

Omdat je met een zakelijke rechtsbijstandverzekering of abonnement kunt rekenen op juridische hulp, kun je die discussie aan professionals overlaten.


Je wordt in allebei de gevallen geholpen, binnen de voorwaarden van jouw abonnement krijg je hier advies over voordat er een conflict ontstaat, bij een verzekering wordt je pas in geval van een conflict bijgestaan.

In een abonnement geldt er een jaarlijks maximum aan waar je een beroep op kunt doen, bij een verzekering wordt dit in de vorm van een bedrag (aan kosten) gemaximeerd. Bij het Legal Care abonnement krijg je voor het meerdere dat je aan uren nodig hebt wel korting op de diensten van aangesloten advocatenkantoren, notarissen en mediators.


3. Hulp bij nalatige betalingen van klanten

Klanten zijn belangrijk voor jou als ondernemer. Zij betalen immers voor jouw producten of diensten. Tenminste, dat moeten ze doen. Het kan voorkomen dat de klant niet wil betalen omdat hij ontevreden is. Om gelijk te krijgen, kan het zijn dat je naar een rechter moet. Dit is een dure procedure. Het kan je als ondernemer een hoop frustratie besparen als je weet dat je een rechtszaak kunt starten, zonder dat je je druk hoeft te maken om de kosten daarvan.


In beide gevallen betaal je griffiekosten zelf, maar bij het abonnement schakelen wij een deurwaarder in en schrijven wij de klant aan.


4. Hulp bij huurzaken

Als jouw bedrijf of onderneming gebruik maakt van een huurpand dan kun je te maken krijgen met onverwachte omstandigheden. Denk aan een flinke verhoging van de huur, een nieuwe huurder naast jouw werkruimte waar jij geluids- of stankoverlast van hebt of iets wat kapot gaat in of aan het pand waarbij de verhuurder maanden wacht met het herstellen.


Heb je een Legal Care abonnement of zakelijke rechtsbijstandsverzekering? Dan kunnen de juristen je vertellen wat jouw rechten zijn en helpen om dit te op te lossen met de verhuurder.


5. Hulp bij personeelskwesties

Het in dienst hebben van personeel betekent meestal dat de zaken goed gaan. Maar het kan ook een bron van stress zijn. Want wat doe je als de zaken ineens minder goed gaan? Of als het personeelslid dat je net hebt aangenomen toch niet goed functioneert? Onder welke voorwaarden mag je iemand dan ontslaan? Als je een zakelijke Legal Care abonnement of een rechtsbijstandverzekering hebt kan een arbeidsrechtjurist jou hierbij helpen. Zeker als het aankomt op ontslag, is het fijn om hulp van een professional te krijgen.


Onze juristen en advocaten weten wat juridisch gezien moet, kan en mag. Daarom helpen zij bij het opbouwen van een dossier, het opstellen van een vaststellingsovereenkomst en de berekening van de minimale transitievergoeding.Juridische conflicten voorkomen

Bovenstaande situaties kunnen meestal voorkomen worden. Dit kan door vooraf juridisch advies in te winnen en afspraken zo veel mogelijk vast te leggen in contracten en overeenkomsten. Deze hulp kun je krijgen door juridisch advies bij jouw eigen juridisch aanspreekpunt in te schakelen. Maar minstens zo belangrijk: blijf in gesprek met je klanten, leveranciers en werknemers. Als je weet wat er speelt kun je erop anticiperen en samen zoeken naar oplossingen.


Heb jij juridische hulp nodig? Of wil jij dat al jouw contracten gemaakt en beoordeeld worden? neem dan contact met ons op!


Commentaires


bottom of page