Bij het kiezen van een platform om je website op te bouwen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Hier vindt je een aantal van de basisbeginselen en tips over hoe je kunt beginnen met het creëren van uw eigen site.
Eerst wordt er gesproken over het proces en daarna gaan we over op de verschillende platformen zoals Wordpress, Shopify en Wix.
Het proces
Ontwerp eerst een MVP, een Minimum viable product is term dat stamt uit de Agile methodologie. Plat gezegd is een MVP een heel rauw concept die voldoet aan de essentie van wat het product, in dit geval jouw website, die als visitekaartje of als marketinginstrument gaat dienen.
Hier ontstaat het eerste dilemma al. Wat moet jouw website nou precies kunnen? Hieronder een aantal voorbeeldvragen:
Visitekaartje/Etalage. Jouw website als visitekaartje waar je klanten naar kunt doorverwijzen als ze meer willen weten over jouw bedrijf. Daar kun je dan je werk displayen of meer over je werk vertellen.
Verkooppunt. Je kunt ook een website inzetten om transacties te laten uitvoeren. Dat kan als je een tastbaar product wilt gaan verkopen (e-commerce), als je een dienst wilt leveren (coaching, advies en nog veel meer) maar ook als je digitale producten verkoopt (licenties, kunst, samenvattingen etc.)
Marketinginstrument. Als je meer klanten wilt en klanten op het internet wilt vinden kun je met allerlei marketing inspanningen als zoekmachineoptimalisatie (SEO), Adverteren en veel meer ook klanten naar je toe trekken.
Houdt daarom altijd in je achterhoofd wat jouw website moet doen en moet kunnen. Dit bepaalt namelijk wat je op je website vermeldt en welke functionaliteiten jouw website allemaal moet hebben.
Dat bepaalt namelijk ook de prijs van de ontwikkeling als je de website laat maken, maar dat is dus ook een overweging om te kiezen voor welk platform je kiest.
Daar komen ook wel meer overwegingen bij kijken. Denk aan of je zelf in staat bent om de website te onderhouden. We hebben hierboven al besloten dat we met een hele rauwe versie, een MVP live gaan. Dat houdt in dat je altijd steeds een beetje zal moeten verbeteren. Als jouw website nu volledig in code is opgebouwd, zal je moeten kunnen programmeren later verbeteringen door te voeren. Of je hebt er budget voor om het te laten doen.
Dus als je niet kunt programmeren, zal je waarschijnlijk het beste een zogenaamde drag and drop oplossing kunnen kiezen. Of in ieder geval een optie met een gebruiksvriendelijk Content Management Systeem (CMS).
Je kunt ook een onderhoudsabonnement kunnen nemen. Hierdoor kun je de content op je website altijd samen met een professionele partij (zoals Add Valore) kunnen doorvoeren. Dus bedenk je altijd of je wel de skills, de tijd en de know-how hebt om het zelf te doen als je er voor kiest om de website zelf te maken.
Op welk platform maak ik mijn site?
Als je een beetje goed Googlet vindt je honderden adviezen over welk platform je wel en welk platform je niet zou moeten kiezen om je website op te bouwen. Het nadeel is dat al deze adviezen vanuit de eigen ervaring en voorkeur van de schrijver (die je net als wij, meestal willen overhalen om je site door hun te laten maken). Het echte verhaal is dat er geen goede of slechte oplossingen zijn onder de grote platformen. Hieronder vindt je er een paar platformen die wij vaak gebruiken en aanraden:
Jouw website op Wordpress.
Wordpress is verreweg een van de grootste platformen om je website op te bouwen. Maar belangrijk is om hier onderscheid te maken tussen wordpress.com en wordpress.org. Wordpress.com biedt namelijk de eerder genoemde drag and drop oplossing aan die hierboven ook vermeldt is. Deze is makkelijk te beheren en later te veranderen terwijl je voor het onderhoud en ontwikkeling op wordpress.org wel enigszins met een computer en code moet kunnen omgaan.
Maar omdat Wordpress zo groot is en zoveel gebruikt wordt, vindt je daarover ook de meeste ontwikkelaars, tutorials en uitleg over op het internet. Bovendien heb je in tegenstelling tot tegenhangers als Shopify en Wix ook relatief lagere maandelijkse kosten. Daarnaast is alles fully customizable en zou je alles naar eigen wens en smaak kunnen ontwikkelen maar hoe moeilijker en unieker jouw wens of ontwerp is, hoe duurder/moeilijker is om het te maken.
Wordpress is een constant evoluerend systeem en verandert regelmatig, er zijn duizenden plugins en thema's om uit te kiezen alsook eindeloze ondersteuning en hulp online. Mooie templates en plugins met functionaliteiten kosten geld maar de rest is gratis uit te proberen.
Dus er zijn veel partijen die een Wordpress site kunnen maken en onderhouden en er is meer informatie te vinden en de maandelijkse kosten voor het hosten kan redelijk goedkoop. Maar het ontwikkelen en onderhouden kan wat duurder en ingewikkelder zijn. Je moet bijvoorbeeld wel scherp blijven op het draaien van updates. Doe je dat niet? Dan kan het zijn dat een functie op je site in eens niet meer werkt.
Jouw website op Wix
Wix is een prima oplossing als je zelf niet heel technisch onderlegd bent en toch zelf wijzigingen wilt doorvoeren. Het aanmaken van extra pagina’s of het toevoegen van extra elementen is zo gemaakt dat eigenlijk iedereen dat zelf wel zou kunnen doen. Bovendien zijn er diverse apps en features beschikbaar waardoor je ook gewoon integraties met dropship platformen, verzendingsdiensten en andere marketingdiensten zoals Meta, Google of zelfs SEMrush zou kunnen koppelen.
Wix is misschien iets minder flexibel dan Wordpress en er zijn iets meer spelregels waar je aan moet voldoen. Maar voor 99 van de 100 gevallen is er wel gewoon een passende oplossing. Het gebruiksgemak van Wix zorgt er ook weer voor dat de kosten voor het maken van je site voordeliger zijn.
Wix heeft een live chat optie van 12 uur in de middag tot 9 uur 's avonds van maandag tot en met vrijdag; alle e-mail vragen die buiten hun werktijden worden ontvangen, zullen de volgende ochtend als eerste worden behandeld.
Jouw website op Shopify
Meestal is Shopify een redelijke oplossing voor e-commerce websites. Shopify heeft een live chat support team 24/7 beschikbaar, evenals video tutorials, artikelen en een gemakkelijke manier om direct een beroep te doen op slack via e-mail. Shopify is stabiel en vrij goed bereikbaar maar daar is de prijs ook naar.
Een nadeel van Shopify is dat het lastiger is om de online vindbaarheid te optimaliseren. Dus het succes en de traffic van jouw website zal volledig afhangen van jouw marketing talent.
De abonnementen zijn relatief duur en de kosten van ontwikkeling ook, maar al met al is Shopify een prima platform om je e-commerce activiteiten op te ontwikkelen. De koppelingen met Dropship services en met marketing applicaties zoals Facebook zijn goed en de klantenservice is erg goed bereikbaar en behulpzaam.
Alternatieven
Dan zijn er nog heel veel alternatieven die hetzelfde leveren zoals Squarespace, Webflow of Tailorbrands.
Met Squarespace moet je keuzes maken over de template die je koopt, niet zo flexibel als Wordpress en Wix maar wel met de professionele resultaten. Alle drie de platformen zijn makkelijk in gebruik en eenvoudig zonder veel technische kennis.
Tailorbrands geeft je tegen een relatief laag bedrag een hele branding kit waarin ze je logo, jouw kleuren en zelfs je website ontwerpen. Het zijn hele mooie website maar niet heel flexibel en moeilijk om met SEO te optimaliseren.
Squarespace, Tailorbrands en webflow zijn goede keuzes als u een professioneel ogende website wilt die niet regelmatig hoeft te worden bijgewerkt. Er komt geen codering aan te pas, dus alle wijzigingen of toevoegingen kunnen met gemak worden gedaan door zelfs niet-technische mensen.
Ze hebben allemaal responsive templates voor elk soort project dat je maar kunt bedenken en prachtige thema's ingebouwd die er prachtig uitzien op mobiele apparaten. Het is ook zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk om hosting op te zetten via hun domein reseller programma waarmee gebruikers alles op één plek kunnen bewaren inclusief emails. Het enige wat ze beperken is handmatige bewerkingen aan de CSS, maar ze bieden wel betaalbare sjablonen met extra pagina's zoals contactformulieren etc..
Zelf je eigen website maken?
Probeer er een aantal zelf uit, beslis of je je comfortabel voelt bij het gebruik van een van de platforms en welk platform het meest geschikt is voor jouw bedrijf.
Tip: Kijk eens naar Tailorbrands
Zelf een ontwikkelaar inhuren?
Wij helpen je graag bij het ontwikkelen van je website. Door onze ervaring helpen we je niet alleen bij het uitvoeren van jouw wens maar adviseren we je ook over welk platform het beste gebruikt kan worden, wat je website zou moeten kunnen en hoe dat er dan uit moet komen te zien.
Add Valore ontwikkelt sites op Shopify, Wix en op Wordpress.
Weet je al wat je wilt en ga je voor de laagste prijs?
Kijk dan een naar ontwikkelaar van Fiverr. Daar vindt je lage prijzen en kun je zien hoeveel ervaring de designers hebben
Tip: Kijk eens naar Fiverr
Conclusie:
Voor de beste deal kijk je dus niet alleen maar naar de prijs maar ook naar het gebruiksgemak en vooral naar je eigen behoefte. Ben je zelf niet technisch aangelegd en weet je ook niet zeker of je de middelen hebt om jouw wensen te laten uitvoeren, Dan zou ik voorzichtig zijn met Wordpress en Shopify.
Heb je echt een uniek plan waar mensen bijvoorbeeld aankopen kunnen doen en ook iets aan jou kunnen verkopen? Dan is Wordpress verreweg het beste alternatief. Ook als je echt een bespoke design wilt. Wij helpen je daar graag bij.
Wil je een goed en stabiel e-commerce platform, en heb je aardig wat budget te besteden? Dan kunnen we naar de eindeloze mogelijkheden van Shopify kijken.
Heb je weinig tot geen budget? En wil je toch een hele mooie website? Kijk dan even naar de eerder genoemde mogelijkheden van Fiverr of Tailorbrands
Wil je Advies en hulp bij de uitvoering?
Comments