top of page

Een Logo, Waar moet ik aan denken? en hoe bedenk ik wat mijn logo wordt?

Bijgewerkt op: 10 okt. 2022

Stel je voor….. je begint voor je zelf en wilt meteen een merk opbouwen. Waar begin je dan? “een logo” zullen de meeste mensen dan zeggen.


Helaas….Eerst ga je natuurlijk bedenken waar jouw merk dan voor staat of gaat staan. De een zal dat jouw Purpose noemen. De ander zal dit misschien als jouw merkwaarden of merk identiteit beschrijven.


Het gaat er in ieder geval om, waar jouw merk voor staat of waar ze om bekend zal gaan of zou moeten staan. Dus, als je een merk opbouwt, stel je jezelf altijd de vragen “Wie ben ik?”, “Wie zijn wij?” of “waar staan wij voor?”. Alleen dan kun je de vraag “wat wil ik uitstralen?” beantwoorden. Want hoe weet jouw ideale klant anders in welk opzicht jij anders bent dan je concurrent?


Dat zal de basis moeten worden voor alle keuzes die jij in je signing gebruikt. Want eerlijk, Branding is -in tegenstelling wat de meeste marketeers je wijs maken- meer dan alleen je kleurenpallet en je logo.


Dus voordat je nadenkt over je logo, zal je eerst over je merk moeten nadenken. Waar denk je dan aan?


De kern van jouw merk

  1. Welke waarden van jouw product/bedrijf wil je onderstrepen?

  2. Welke dienst gaat jouw bedrijf leveren of beter nog, welk probleem gaat jouw product oplossen. En hoe wil je dat aanduiden?

  3. Welke boodschap wil je uitzenden? Alleen dan kun je de merkherkenning en identiteit van jou product/bedrijf versterken.




Een paar voorbeelden:

  • Bentley vs Skoda

Bentley en Skoda zijn allebei merken van Volkswagen Groep. Onder de paraplu van Volkswagen groep gaan meerdere merken schuil die allemaal hun eigen doelgroep, uitstraling en eigen merkidentiteit hebben. Soms zie je zelfs dat de onderdelen en carrosserie hetzelfde zijn. Audi, Volkswagen, Seat en Skoda maakten gebruik van dezelfde fabriek, zelfde onderdelen maar ze zagen er allemaal anders uit en hadden een ander prijskaartje. Maar hier even twee uitersten:





  • Lexus en Toyota

Net als hierboven horen Lexus en Toyota ook bij elkaar. Zij maken gebruik van de zelfde dealers en garages, dezelfde fabrieken. Maar zijn echt twee totaal verschillende merken. Ook hier zie je weer dat de een veel toegankelijker is, terwijl de ander wat meer luxe uitstraalt.




  • Becel vs. Blueband

Of je nu Becel, Croma of Blueband bekijkt. Zij komen allemaal uit dezelfde fabriek. Maar hier zie je al dat er verschil zit in de signing. Het Logo van Becel maakt meteen duidelijk dat zij de gezondere boter variant willen uitstralen.


  • Nespresso Vs. Nescafé

Ook hier zie je weer duidelijk verschil in hoe Nestle onderscheid maakt in de positionering haar van verschillende merken.


  • ING Bank Vs. ABN Amro

ING bank, een bank van het volk dat afstamt van de Rijkspostbank. Daarom zit er een oranje leeuw, van Nederland in het logo verwerkt met een basic uitstraling. Terwijl ABN Amro een meer statige bank lijkt, die vertrouwen wilt uitstralen een daarom een wapenschild als logo heeft. Een wapenschild dient ter verdediging (veiligheid) en diende vroeger ook als familiesymbool voor invloedrijke families.



Waar kun je zelf op letten?

  • Zorg eerst voor een heldere merkidentiteit en vat dat samen op papier.

  • Maak van die samenvatting een moodboard

  • Lever je verschillende diensten/producten? Probeer dan te komen tot 1 concrete kernwaarde die jouw bedrijf overkoepelend samenvat. Add Valore biedt bijvoorbeeld meerdere diensten aan. Maar Add Valore betekent waarde toevoegen in het latijn en alle diensten die wij leveren, zouden daar aan bij moeten dragen.

  • Laat je logo aansluiten bij je doelgroep en let daarbij wat minder op je eigen voorkeuren. Lever je diensten aan de zakelijke markt en is je fave lettertype comic sans? Dan is dat dus een minder goed idee voor je logo.

  • Niet mee gaan met hypes en trends. Je logo hoort enigszins tijdloos te zijn. Het lijkt misschien grappig om nu aan te sluiten bij iets dat actueel is, maar als dat niet helemaal bij je bedrijf en bij jouw merk past is het echt beter om trends los te laten en iets passender te bedenken.

  • Let er op dat je in ieder geval een vector logo creëert als je een logo laat ontwerpen of krijgt als je het laat ontwerpen. Met een vector bestand van je logo kun je bij alle drukkers terecht voor scherp drukwerk in ieder formaat.


Maar vindt vooral iets dat bij je past. Weet je niet zo goed wat bij je past? Laat je dan bijstaan door een professionele partij. Wij kennen wel iemand....



Mag Add Valore jouw logo maken?



Of mogen wij hem door AI laten maken?




Heb je geen budget om een logo te laten maken?


Dan vindt je hier wat tips. Bij Tailorbrands kun je voor een paar tientjes je eigen logo maken en dan krijg je er een complete huisstijl bij en kun je zelfs je eigen website bouwen.


Je kunt ook op Fiverr een logo laten maken. Fiver is namelijk een platform waar meerdere mensen zich aanbieden en daar zou je een ontwerper naar jouw budget kunnen uitkiezen.


Maar vergeet niet: Prijs is alleen issue als er geen waarde is. Kies daarom voor Add Valore en voeg waarde toe.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page